Gözlük kullanmaktan sıkıldınız ve lens kullanmaya karar verdiniz, ya da yeni olarak bir görme sorununuz olduğunu keşfettiniz. Günümüzde artık düzenli olarak kontakt lens kullananların sayısı gözlük kullananların sayısından fazla olmaya yaklaşıyor. Kontakt lenslerin rahatlığı ve pratikliği düşünüldüğünde bu durum hiç de şaşırtıcı olmuyor.
Kontakt lens kullanmaya başlamak gözlük kullanmanın ilk zamanlarından biraz daha farklıdır. Gözlük seçiminde rahatlık dışında tek dikkat edilmesi gereken unsur şıklıktır, kontakt lens seçiminde ise göz önünde bulundurulması gereken başka pek çok özellik bulunacaktır. Göz numaranızı bilseniz de kontakt lens seçiminde mutlaka göz doktorunuza danışmanız gerekir. Yaşam tarzınız ve göz sağlığınız için ideal olan kontakt lens çeşidini ve markasını size bir tek doktorunuz önerebilir.
Kontakt lens seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterler arasında gözlerinizin kırılma kusuru, farklı lens çeşitlerine gösterebilecekleri tolerans ve kullandığınız lenslerin bakımına ne kadar vakit ve enerji ayıracağınız yer alabilr. Sizin de kontakt lensler arasından seçim yapmadan önce kendinize ve doktorunuza sormanız gerekenler şunlar olacaktır:
1.Kontakt lenslerinizi ne kadar sık kullanacaksınız?
Herkesin kontakt lens kullanma sıklığı farklıdır. Yüksek bir göz numaranız varsa, gün içerisinde sıklıkla okumak ya da araba kullanmak gibi uzağı iyi görmenizi gerektirecek işler yapıyorsanız her gün uzun süre kullanmanız gerekecektir. Fakat öğrenciyseniz ve gözlüğünüzü de haftanın belli günleri birkaç saat kullanıyorsanız lenste de sürekli kullanıma ihtiyaç duymazsınız. Bunların hepsi de lens seçiminizi etkileyecek unsurlardır. Eğer sık ve her gün kullanmayacaksanız sert lensleri tercih etmemenizi öneririz. Sert lenslerin alışma süresi uzundur ve ara verilip tekrar takıldığı zaman rahatsızlık verebilirler. Sert lenslerin netliğini istiyorsanız düzenli olarak her gün kullanmanız tavsiye edilir.
Lens kullanan on kişiden dokuzunun yumuşak lens kullanıldığı bilinir. Bunun nedeni her ne kadar kendi sunduğu avantajlar olsa da sert lenslerin yumuşak lensler kadar pratik olmamasından kaynaklıdır.
2.Görüş netliğiniz konusunda ne kadar seçicisiniz?
Lenslerin sağladığı görüş düzeltme oranı gözlükler kadar iyi olsa da yumuşak lenslerde neredeyse farkedilmeyecek kadar bir bulanıklık olabilir. Bu bulanıklık sert lenslerde hiç yoktur. Sert lensler kimi zaman gözlükten de fazla bir netlik ve temiz bir görüntü sunabilir. Eğer bu konuda hassas ve seçiciyseniz sert lens kullanmaya uygun olup olmadığınızı doktorunuza sorabilirsiniz. Özellikle astigmatınız varsa sert lensler yumuşak lenslere göre daha avantajlı olacaktır. Sert lens kullanımı için asla kendi başınıza karar vermemelisiniz, kullanım ve alışma süreci için doktorunuz size yardımcı olacaktır ve çıkabilecek sorunlara çözümler bulacaktır. Yumuşak lenslerin netliğinden şikayetçi iseniz sert lens kullanmak için iyi bir aday olup olmadığınızı göz doktorunuza sorabilirsiniz.
3.Lens bakımına ne kadar vakit ayırabilirsiniz?
Kontakt lensler her ne kadar pratikliğiyle bilinseler de bakımlarına ve hijyenlerine belli bir vakit ayırmak ve özen göstermek gerekir. Gözünüze direkt olarak temas edeceği için göz sağlığı açısından lens temizliği çok önemlidir. Lens takacağınız zaman elleriniz temiz olmalı, krem ya da sabun kalıntısı olmamalı. Aynı şekilde işiniz bittikten sonra çıkardığınız lensleri özel solüsyonuyla temizleyerek kutularına koymalısınız. Yumuşak lenslerinizi temizlerken ve takarken özellikle dikkat etmeniz gerekir çünkü kolayca yırıtılıp çizilebilen bir materyalden yapılmışlardır.
Eğer lens temizliğine vakit ayırmayı göze alıyorsanız uzun kullanımlı yumuşak lensleri tercih edebilirsiniz fakat yaşam tarzınız buna uygun değilse örneğin sık seyahat ediyorsanız ya da evde sık tüy döken bir evil hayvanınıza varsa tek kullanımlık yumuşak kontakt lensleri de tercih edebilirsiniz. Bu lensleri temizlemeye gerek olmaz, bir kere kullandıktan sonra çöpe atabilirsiniz.
Lens temizliği ve bakımı çok önemlidir. Yeterli ve gereken özen gösterilmezse göz mantarı ve kornea ülseri gibi hastalıklar meydana gelebilir
4.Lenslerinizi gece kullanmak sizin için önemli mi?
Kimi insanlar için her sabah lens temizliği yapmak, akşam lens çıkarmakla ve yine lens bakımıyla uğraşmak çok zahmetli olabilir. Bunların nedenleri arasında sabah saatlerinde vakit olmaması ya da kontakt lensin çıkarılıp takılamayacağı ve temizliğinin sağlanamaycağı bir ortamda yaşanması olabilir. Örneğin birkaç günden fazla süren kampçılık ya da başka doğa sporları esnasında hem gözlük takmak hem de her gün lens bakımıyla ve uygulamasıyla uğraşmak imkansızdır. Normalde göz doktorları gündelik yaşam için lensle uyumayı çok tavsiye etmiyor, ama yukarıda bahsettiğimiz gibi bir ortamda bulunacaksanız ya da düzenli uyku uyuyamadığınız bir işiniz varsa (gece nöbete kalan doktorlar gibi) gece kullanımlı lensleri tercih edebilirsiniz. Bu lensler sürekli olarak kullanılırlar. Genelrde bir haftalık ya da bir aylık süreli olan bu lensleri süresi bitene kadar hiç çıkarmazsınız.
Uzun süreli lenslerin kullanım süresi bittikten sonra çöpe atmalısınız ve yeni lensinizi kullanmaya başlamadan önce bir müddet ara vermek isteyebilirsiniz. Göz doktorunuz ideal rutini size anlatacaktır.
5.Göz renginizi değiştirmek istiyor musunuz?
Kontakt lensler sadece görüşü düzeltmek için değil kozmetik amaçlarla da kullanılabilirler. Dış görüşünüzü keyfinize göre değiştirebileceğiniz pek çok farklı lens piyasada bulunur. Bunların arasından kişisel zevkinize göre seçim yapabilirsiniz.
renkli lensler tamamen göz rengini değiştirmeye yönelik olabilirler. Mavi, yeşil, turkuaz, kahverengi ve ela gibi tonlarda satışa sunulurlar. Daha doğal değişimler için kendi göz renginize ışıltı, belirglnlik ya da hare ekleyen lensler de piyasada bulunabilir. Televizyon, sahne sanatları ya da kostümlü partiler için kırmızı ve sarı renklerde, ya da kedi gözü şeklinde kontakt lensler de vardır. Dilerseniz hem renkli hem de görüş düzeltme özelliklerine sahip lenslerden de edinebilirsiniz.
Gözlerinizde sorun yoksa ve sadece kozmetik bir değişim istiyorsanız dahi renkli lens almadan önce mutlaka göz doktorunuza danışmalısınız.
6.Çift odaklı göz sorununuz var mı?
40 yaşından büyük kimselerde hem miyop hem de hipermetrop sorunu birlikte görülebilir. Lens kullanmak isteyen bu kişiler için doktorlar farklı çözümler üretebilir. Çift odaklı lenslerden kullanarak okuma gözlüğü ihtiyacınızı tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Kimi doktorlar ise bir göz için miyop öteki için hipermetrop lensini tavsiye edebilir.
7.Bütçenizi göz önünde bulundurun?
Lens seçiminde bütçeniz de önemli bir rol oynayacaktır. Örneğin günlük kullan-at lensler biraz daha pahalı olabilirler. Sert, hava geçiren lensler ise uzun süre kullanıldığından daha ekonomik bir alternatif sayılabilirler.
8.Alerji ya da göz kuruluğu var mı?
Alerji ya da göz kuruluğunuz olup olmadığını çoğu zaman lens kullanana kadar farkedemeyebilirsiniz. Kimi lens ya da solüsyon markaları gözlerinizde yanma, kaşıntı ya da rahatsızlığa sebep olabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışarak doğru markayı ya da lens çeşidini bulmalısınız. Örneğin kuru gözler için daha fazla oksijen geçiren bir lens tercih edebilirsiniz. Kimi zamansa kuru gözler basit bir göz damlası yardımıyla da tedavi edilebilir.
Yorum Yap